Američke krofne od kiselog testa: Recept iz filmova od kojeg nam uvek pođe voda na usta

image 3 12

Recept za američke krofne od kiselog testa (sourdough) savršen je za one koji su počeli da eksperimentišu sa pravljenjem sopstvenog startera, što je poslednjih godina veliki hit među ljubiteljima peciva.

Priprema ove poslastice vrlo je jednostavna, osim što su za uzgoj startera neophodna bar četiri dana, čak i kad je u pitanju kupovna verzija. Ako budete pratili ovo uputstvo korak po korak, rezultat će biti preukusne krofne mekane kao duša. Od ove količine sastojaka dobićete 18 krofni s rupom, a možete ih pržiti i u tiganju i u rerni, piše zadovoljna.rs.

image 3 13

Američke krofne od kiselog testa – sastojci:

Za krofne

60 ml mleka

50 g šećera

60 g maslaca

160 ml startera

1 kašičica soli

2 jaja

360 g brašna

Za glazuru

60 g maslaca

200 g šećera u prahu

2 kašičice ekstrakta vanile

2 kašike mleka

image 3 14

Američke krofne od kiselog testa – priprema

Zagrejte mleko, šećer i maslac u malom loncu dok se maslac ne otopi. Ostavite da se malo ohladi jer starter ne sme da ide u vruće.

U toplu smesu mleka, šećera i maslaca umešajte starter, so i jaja i mešajte električnom mešalicom, ne prebrzo, dok se sve ne sjedini.

image 3 15

Dodajte većinu brašna, a zatim mesite nastavcima za testo srednjom do srednje niskom brzinom 4-5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Ostavite da testo odstoji 10 minuta pa dodajte ostavljenu kašiku brašna i mesite još 4-5 minuta.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, mesite ga rukama dok ne prestane da bude lepljivo pa oblikujte glatku kuglu. Stavite testo u lagano nauljenu posudu, pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 3-6 sati ili dok se ne udvostruči.

image 3 16

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte testo i pomoću veće i manje čaše izrežite prstenove pa ostavite da se dižu 1 sat. Zagrte ulje u dubokom tiganju ili u rerni na 185 stepeni.

Dok se ulje zagreva, pomešajte sve sastojke za glazuru. Pržite krofne minut i po sa svake strane, a zatim ih izvadite na papirni ubrus da upije višak ulja. Premestite ih na rešetku postavljenu iznad lima za pečenje i prelijte glazurom. Krofne poslužite tople i uživaje, piše zadovoljna.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković / Zadovoljna.rs