5 recepata za najbolja tradicionalna ruska jela koja će vas zagrejati i na debelom minusu

image 3 17

Ruska kuhinja i ruski specijaliteti veoma su specifični, a tradicionalna ruska jela relativno nepoznata ostatku Evrope. Kako bi bili zdravi i snažni, Rusi redovno pripremaju neke od ovih 5 jela, pogotovo kada stigne zima.

Pred nama su hladni dani, pa vam savetujemo da se zagrejete uz neke od recepata koje je ruska kuhinja dovela do savršenstva.

image 3 18

To je ruska verzija uštipaka, a najčešće se jedu za doručak ili večeru. Možete ih kombinovati u slanom ili slatkom obroku, tj. sa jogurtom, sirom i slaninom ili uz med i sveže voće.

Ukoliko pravite sirnike za slatki obrok u njih se dodaje vanilin šećer, a ako pravite za slane obroke, možete im dodati aromatične biljke.

image 3 19

Sastojci:

  • 500g tvrdog sira
  • 2 jajeta
  • 20g šećera
  • 100 g brašna
  • plus još 50 g brašna za mešenje
  • 3 kašike ulja
  • 50 g maslaca.

Priprema:

Sir mora da bude suv i tvrd, pa se izmrvi viljuškom te se u njega dodaju jaja, šećer i brašno. Umesite u vazdušastu smesu pa ih uz pomoć preostalog brašna uvaljajte u male uštipke.

image 3 20

Pecite ih na maslacu i ulju, ispečene ređajte na papir da se ocede od masnoće pa ih jedite u kojoj god kombinaciji želite, piše luftika.rs.

To je testo sa nadevom od mesa koje se naknadno kuva. To je ruska varijanta italijanskih raviola. Brzo se spremaju, a još brže jedu. Izuzetno su zahvalno jelo kada vam dođu iznenadni gosti.

image 3 21

Svaki Rus ovo jelo sprema „naveliko“ tj. kada se prave, peljmene se prave na kilograme. Višak se ostavlja u zamrzivaču, a kuva se samo ona deo koji će se odmah jesti.

Sastojci:

Za testo:

  • oko 700 g oštrog brašna
  • 2,5 dl vode
  • 1 jaje
  • 1 kašika soli i malo ulja.
image 3 22

Za fil:

  • 1 kg mlevenog mesa(može mešano ili čisto – jagnjetina, svinjetina, junetina)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • so
  • biber

Priprema:

Zamesite testo tako da dobijete jednu elastičnu lopticu. Ostavite testo da se „odmara“ jedno sat vremena. Za to vreme pripremite fil od mesa.

image 3 23

Izrendajte luk, beli luk propustite kroz presu, a zatim dodajte meso, začine i jaje pa sve lepo umutite u jednu veliku mesnatu loptu.

Ostavite i fil da malo „odmori“ .

Zatim razvucite testo na radni sto, pa lagano sa čašom isecajte krugove. Svaki krug punite sa filom od mesa i lagano ih savijte tako da podsećaju na italijanske raviole. Ali možete ih saviti kako želite, prosto to nije bitno, važno je samo da fil ne iscuri iz testa.

image 3 24

Tako napravljene paljmene stavite u zamrzivač da se dobro zalede. Zaleđeno testo spustite i ključalu vodu i kuvajte 5 do 7 minuta.

Poslužite ih tople, prelivene mileramom i sitno seckanim peršunom, piše luftika.rs.

Savet plus:

Napravite velike količine ovog jela i stavite ih u zamrzivač. Možete napraviti duplu smesu, pa sve lepo ostavite da se zaledi.

image 3 25

Kad god želite da pojedete nešto toplo, a hranljivo uzmite iz zamrzivača nekoliko peljmena i skuvajte ih za večeru ili ručak.

Boršč

Rusa ništa ne može da zagreje bolje od tradicionalnog boršča. Osim tela, boršč greje i dušu.

To je jelo koje se u Rusiji takođe sprema naveliko i jede se po nekoliko dana obično za vreme ručka.

image 3 26

Sastojci:

  • pola koke (ako koristite piletinu onda uzmite celo pile)
  • 1 cvekla
  • 2 krompira
  • pola glavice kupusa
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • 2dl soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • oko 4 litre vode.

Priprema:

U 4 litra vode dodajte pola koke pa kuvajte dok se meso sasvim ne raskuva. Izvadite meso i stavite ga sa strane.

U supu dodajte cveklu isečenu na kockice pa kuvajte dok se sasvim ne skuva, dodajte joj zatim sitno sečen krompir pa takođe kuvajte dok se ne skuva krompir.

image 3 27

Zatim dodajte kupus izrendan kao za salatu i pustite da se kuva još 15ak minuta. Napravite zapršku tako što ćete luk upržiti na ulju dok postane staklast, pa mu dodajte rendanu šargarepu i sok od paradajza.

Sve to dodajte u lonac pa kuvajte još par minuta. Zatim dosolite po želji.

Meso koje ste stavili sa strane, propržite da dobije zlatno žutu boju pa ga dodajte u lonac. Jelo je spremno za degustaciju.

image 3 28

Posle pada Napoleona, na ruski dvor došao je francuski kuvar Anri Olivije, koji je budućim pokolenjima ostavio ovaj specijalitet.

Jednoga dana izneo je na carsku trpezu salatu napravljenu od fino iseckanog različitog povrća i mesa, začinjenu majonezom. Salata je oduševila prisutne, a onda su je, u čast njenog tvorca nazvali „salata Olivije”.

image 3 29

Pravi Rus zna da se zima ne može „izgurati“ bez slanine, belog luka i votke. Ovo je tradicionalna ruska večera i može da se jede uz domaću pogaču.

Za one koji žele da ostanu jaki i zdravi, neka isprobaju ova jela i iz prve ruke saznaju kakav ukus ima tradicionalna ruska kuhinja, piše luftika.rs.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: pixabay,
Autor: K.Marković / luftika.rs