Uz ovaj recept ćete napraviti sočne i ukusne ćufte koje će se odlično uklopiti sa bogatim paradajz sosom. Uživaćete i u pripremi i u obroku.
Sastojci:
Za ćufte:
500 g mlevenog mesa (mešano juneće i svinjsko, po želji)
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 jaje
1/2 šolje prezli
2 kašike sitno iseckanog svežeg peršuna
1 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu
brašno za valjanje
Za paradajz sos:
500 ml pasiranog paradajza ili paradajz sosa
1 luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica suvog bosiljka
so i biber po ukusu
1 kašika šećera (opciono)
Priprema:
Ćufte:
U većoj posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckan luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte rukama dok smesa ne postane kompaktna. Oblikujte smesu u loptice, pa ih uvaljajte u brašno.
Paradajz sos:
U široj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani luk i beli luk, pa pržite oko pet minuta dok luk ne omekša i ne postane staklast.
Dodajte pasirani paradajz ili paradajz sos, suvi bosiljak, so, biber i šećer. Smanjite vatru i krčkajte sos 10 do 15 minuta, povremeno mešajući, dok se ne zgusne.
Kuvanje ćufti u sosu:
Kad je sos gotov, pažljivo spustite pripremljene ćufte u paradajz sos. Poklopite šerpu i krčkajte ćufte u sosu na srednjoj vatri 20 do 25 minuta.
Posluživanje:
Poslužite ćufte tople, posute svežim peršunom. Idealno je da ih poslužite uz kuvani pirinač, testeninu ili svežu salatu.
PROČITAJTE I: