Recept za ćufte kakve do sada niste probali

meatball 2456234 1280

Uz ovaj recept ćete napraviti sočne i ukusne ćufte koje će se odlično uklopiti sa bogatim paradajz sosom. Uživaćete i u pripremi i u obroku.

Sastojci:

Za ćufte:

500 g mlevenog mesa (mešano juneće i svinjsko, po želji)

1 luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 jaje

1/2 šolje prezli

2 kašike sitno iseckanog svežeg peršuna

1 kašika maslinovog ulja

so i biber po ukusu

brašno za valjanje

meatball 291283 1280

Za paradajz sos:

500 ml pasiranog paradajza ili paradajz sosa

1 luk, sitno iseckan

2 čena belog luka, sitno iseckana

1 kašika maslinovog ulja

1 kašičica suvog bosiljka

so i biber po ukusu

1 kašika šećera (opciono)

meatballs 6039656 1280

Priprema:

Ćufte:

U većoj posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckan luk, beli luk, jaje, prezle, peršun, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte rukama dok smesa ne postane kompaktna. Oblikujte smesu u loptice, pa ih uvaljajte u brašno.

Paradajz sos:

U široj šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckani luk i beli luk, pa pržite oko pet minuta dok luk ne omekša i ne postane staklast.

Dodajte pasirani paradajz ili paradajz sos, suvi bosiljak, so, biber i šećer. Smanjite vatru i krčkajte sos 10 do 15 minuta, povremeno mešajući, dok se ne zgusne.

meatballs 4511773 1280

Kuvanje ćufti u sosu:

Kad je sos gotov, pažljivo spustite pripremljene ćufte u paradajz sos. Poklopite šerpu i krčkajte ćufte u sosu na srednjoj vatri 20 do 25 minuta.

Posluživanje:

Poslužite ćufte tople, posute svežim peršunom. Idealno je da ih poslužite uz kuvani pirinač, testeninu ili svežu salatu.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.M./Zadovoljna