Login/Registracija

Pripremite kožu lica i tela za letnji period: Kako od DEHIDRIRANE do SJAJNE KOŽE?

Hladan zimski vazduh osušio je našu kožu, usporio cirkulaciju i uticao bitno na lepotu našeg tena i kolžu lica, pa i tela. Konačno je proleće u punom sjaju stiglo, pa je i pravo vreme da nahranite vašu kožu.

Ono što je bitno,verujem da već i naslućujete, jeste piling kože lica i tela.

Piling za telo može da ti pomogne da poboljšaš zdravlje i izgled svoje kože, i to na nekoliko načina.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, piling za telo može ostaviti kožu svetlijom, jer uklanja gornji sloj mrtvih ćelija kože. Takođe, utiče na proizvodnju kolagena, što može pomoći tvojoj koži da ostane čvrsta, zategnuta i blistava. Još jedna prednost pilinga je u tome što može poboljšati efikasnost tematskog tretmana.

Ako primeniš piling pre nanošenja kreme, na primer, krema će bolje da prodre dublje umesto da ostane na površini. Osim toga, masiranje kože pilingom tela isto može biti sjajan način da se opustiš i osećaš mirnije, pogotovo ako si umorna ili pod stresom.

Koliko često treba da koristiš piling za telo?

Najbolje je da ne koristiš piling za telo svaki dan. Prekomerno tretiranje kože može je ostaviti suvom, osetljivom i nadraženom.

Najbolje bi bilo da to bude dva do tri puta nedeljno. Ako je tvoja koža suva i osetljiva, možda je najbolje da piling za telo koristiš samo jednom nedeljno. Ako imaš neki problem kože ili nisi sigurna koliko često treba da koristiš piling za telo, najbolje je da se posavetuješ sa dermatologom.

Idealno je za suvu kožu, a možeš I sama da ga napraviš za samo nekoliko trenutaka I sastojaka koje najčešće imamo u kuhinji. Postoji nekoliko sjajnih sastojaka uz pomoć kojih ćeš moći da pripremiš piling za telo. Da bi napravila jedan piling biće ti potreban određeni pribor, i to:

  • kašike za mešanje
  • posuda za mešanje
  • merne kašike ili šoljice
  • nosač ili bazno ulje, poput kokosovog, jojobinog ulja, ulja grejpa, bademovog ulja ili maslinovog ulja
  • zatvorena posuda za spremanje pilinga 
  • nekoliko kapi omiljenih esencijalnih ulja, po želji.

Nakon toga, važna je dobra hidratatcija kože.

Dehidrirana koža često izgleda umorno i starije nego što jeste, zato je ovaj korak hidratacije jako važan.

Kreme gušće strutkure koje ste koristili tokom zime sada zamenite sa blažom teksturom, a najbolje su one od prirodnih sastojaka, sa uljem nara ili makadamije. Takve kreme će navlažiti vašu kožu, vratiti joj sjaj i svežinu.

Kada ste obavili ova dva koraka, sledeći je isto tako važan, zaštita kože lica pre svega zaštitnim faktorom.

Svakodnevno nanosite faktor 30 na lice, a u najtoplijim danima faktor 50. Važno je istaći, da pored svih krema i pilinga koža vam neće biti sjajna i hidrirana ukoliko ne vodite računa o unosi vode tokom dana, preporučuju se čajevi za izbacivanje toksina iz organizma.

Isto tako, važno je i koju hranu unosite. Topla preporuka svih dermatologa je unos magnezijuma i kolagena, posebno ženi jer od 25 godine gubi oko 1% kolagena svake godine. Sinteza kolagena iz fibroblasta se smanjuje, čime dolazi do gubitka elastičnosti, čvrstoće i gipkosti. To je razlog zbog čega će naša koža, kada budemo imali 80 godina, proizvoditi 75% manje kolagena nego što smo imali u 20. godini.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Ćulibrk