Pet namirnica koje snižavaju holesterol: Pokušajte, rezulati su zapanjujući!

tomatoes 321671 1280

Održavanje zdravog holesterola, regulisanje krvnog pritiska i briga o srcu moguće su uz ove fantastične čuvare arterija.

U nastavku saznajte koje namirnice snižavaju holesterol.

PEČENI BADEMI

Samo šaka badema sadrži čak 9 grama mononezasićenih masti, koje pomažu smanjenju lošeg holesterola, dok istovremeno povećavaju dobar holesterol.

Odabir badema umesto krofne, čipsa ili pereca za dva međuobroka dnevno može smanjiti „loš“ holesterol za gotovo 10 posto. Prirodni vitamin E u bademima i flavonoidi u kožici ovog orašastog voća takođe pomažu u zaustavljanju razvoja plaka koji može začepiti arterije.

almonds 1768792 1280

AVOKADO

Prema istraživanju iz Meksika, žene i muškarci koji su sedam dana zaredom jeli po jedan avokado smanjili su ukupni holesterol za 17 posto.

Neobični detalji: Njihovi nivoi nezdravog LDL i triglicerida su se smanjili, dok su nivoi dobrog HDL holesterola zapravo porasli, možda zahvaljujući visokom nivou „dobrih“ mononezasićenih masti u avokadu.

vegetables 2338824 1280

PARADAJZ- svež, sušen ili u sosu

Konzumiranje sedam ili više porcija paradajza nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 30 posto, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli lekari iz bolnice Brigham and Women.

Šta je to što čini paradajz zdravim za srce? Možda su to antioksidans likopen ili izvanredne količine vitamina C, kalijuma i vlakana.

Termička obrada paradajza tokom 30 minuta ili duže povećava dostupnost likopena. Četvrtina šolje sušenih paradajza sadrži više kalijuma, koji snižava krvni pritisak, od srednje velike banane.

tomato 1205699 1280

KONZERVISANA PASTRMKA

Kada je u pitanju riba bogata omega-3 masnim kiselinama, pastrmka je kralj.

Jedna porcija sadrži oko 1,8 grama eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), važnih omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjenju rizika od opasnih nepravilnosti u radu srčanog ritma, smanjuju loš holesterol, smiruju upale i čak mogu odvratiti aterosklerozu i stvaranje krvnih ugrušaka.

food 712665 1280

DOBAR STARI OVAS

Betaglukan, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu, deluju kao sunđer, koji skuplja žučne kiseline bogate holesterolom i izbacuje ih. Rezultat je niži „loš“ LDL holesterol jer ima manje holesterola koji se apsorbuje u krvotok. Velika zdela ovsene kaše dnevno (oko 1-1/2 šolje) može dodatno smanjiti holesterol za 2 do 3 posto, kako sugerira studija objavljena u Journal of the American Medical Association, kako prenosi Zadovoljna.rs.

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs