Ovo niste znali: Ukoliko svakog dana pojedete malo ove namirnice vaša koža će izgledati nikad mlađe

pot 544071 1280

Kako živimo u eri u kojoj vlada opsesija beauty preparatima, svaki čas se neki proizvod proglasi čudotvorcem u održavanju zdrave i mlade kože, duge kose i jakih noktiju.

Mi smo sklone da skoro sve za šta čujemo i isprobamo. Poslednjih godina su suplementi kolagena apsolutni hit, koji, kako kažu, vraćaju sat i za nekoliko godina unazad jer ne dozvoljavaju vašoj koži da pokaže znake starenja.

restaurant 1284351 1280

Iako je za svaki od njih lako navesti brojne prednosti, već nekoliko godina se vrše temeljna istraživanja o efikasnosti ovog proteina, a mišljenja naučnika su podeljena.

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da se kolagen u bilo kom obliku koristi samo kao dodatak ishrani i najefikasniji je ako se kombinuje sa hranom koja podstiče stvaranje aminokiselina koje su potrebne da podmlade i poboljšaju elastičnost kože. Koja je to hrana? 

Na prvom mestu je bujon od kostiju i mesa goveđeg, pilećeg, ribe sa dodatkom različitog povrća. Dovoljno je staviti sve u sud, naliti hladnom vodom i dugo kuvati. Procedite i možete da pijete samo bujon koji sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum, kolagen, glukozamin i ostale aminokiseline.

S druge strane, za goveđi želatin ste verovatno već čuli, a i on se kao i suplementi kolagena sastoji od aminokiselina koje su višestruko korisne.

meat 4813261 1280

U pitanju je dodatak u prahu koji je napravljen uglavnom od goveđe kože. Posebno se dobija iz goveđeg kolagena, strukturnog proteina koji se takođe nalazi u ljudskom telu i neophodan je za zdravlje na mnogo načina – s obzirom na to da pomaže u formiranju naših zglobova, ligamenata, kože, kostiju, prenosi Zadovoljna.rs.

Osim što je odličan izvor proteina, goveđi želatin se može koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje prilikom kuvanja i pečenja.

restaurant 2623071 1280

Definiše se kao „bezbojan i bez ukusa“ i rastvorljiv u vodi protein pripremljen od kolagena i koristi se u pripremi hrane kao osnova želea.

Kad se pomeša sa vrelom tečnošću podseća na žele. Budući da je bez ukusa, može se koristiti u raznim receptima. Deluje malo drugačije od kolagena u prahu jer ga treba rastvoriti u vrućoj tečnosti, poput kafe.

KOJE SU PREDNOSTI UPOTREBE?

Dobar je za zdravlje zglobova

Odličan je za zdravlje creva i varenje

Dobro utiče na mišićnu masu

Smanjuje osećaj gladi

Poboljšava zdravlje kostiju

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Dobar je za kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i učenje

Pomaže kod oporavka posle fizičke aktivnosti

Pomaže u održavanju zdrave, mladalačke kože

Dobar je za zdravu kosu i jake nokte

Podstiče kvalitetan san

POGLEDAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs