Kako živimo u eri u kojoj vlada opsesija beauty preparatima, svaki čas se neki proizvod proglasi čudotvorcem u održavanju zdrave i mlade kože, duge kose i jakih noktiju.
Mi smo sklone da skoro sve za šta čujemo i isprobamo. Poslednjih godina su suplementi kolagena apsolutni hit, koji, kako kažu, vraćaju sat i za nekoliko godina unazad jer ne dozvoljavaju vašoj koži da pokaže znake starenja.
Iako je za svaki od njih lako navesti brojne prednosti, već nekoliko godina se vrše temeljna istraživanja o efikasnosti ovog proteina, a mišljenja naučnika su podeljena.
Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da se kolagen u bilo kom obliku koristi samo kao dodatak ishrani i najefikasniji je ako se kombinuje sa hranom koja podstiče stvaranje aminokiselina koje su potrebne da podmlade i poboljšaju elastičnost kože. Koja je to hrana?
Na prvom mestu je bujon od kostiju i mesa goveđeg, pilećeg, ribe sa dodatkom različitog povrća. Dovoljno je staviti sve u sud, naliti hladnom vodom i dugo kuvati. Procedite i možete da pijete samo bujon koji sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum, kolagen, glukozamin i ostale aminokiseline.
S druge strane, za goveđi želatin ste verovatno već čuli, a i on se kao i suplementi kolagena sastoji od aminokiselina koje su višestruko korisne.
U pitanju je dodatak u prahu koji je napravljen uglavnom od goveđe kože. Posebno se dobija iz goveđeg kolagena, strukturnog proteina koji se takođe nalazi u ljudskom telu i neophodan je za zdravlje na mnogo načina – s obzirom na to da pomaže u formiranju naših zglobova, ligamenata, kože, kostiju, prenosi Zadovoljna.rs.
Osim što je odličan izvor proteina, goveđi želatin se može koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje prilikom kuvanja i pečenja.
Definiše se kao „bezbojan i bez ukusa“ i rastvorljiv u vodi protein pripremljen od kolagena i koristi se u pripremi hrane kao osnova želea.
Kad se pomeša sa vrelom tečnošću podseća na žele. Budući da je bez ukusa, može se koristiti u raznim receptima. Deluje malo drugačije od kolagena u prahu jer ga treba rastvoriti u vrućoj tečnosti, poput kafe.
KOJE SU PREDNOSTI UPOTREBE?
Dobar je za zdravlje zglobova
Odličan je za zdravlje creva i varenje
Dobro utiče na mišićnu masu
Smanjuje osećaj gladi
Poboljšava zdravlje kostiju
Pomaže u kontroli šećera u krvi
Dobar je za kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i učenje
Pomaže kod oporavka posle fizičke aktivnosti
Pomaže u održavanju zdrave, mladalačke kože
Dobar je za zdravu kosu i jake nokte
Podstiče kvalitetan san
POGLEDAJTE I: