
Specijalna ishrana i jednostavan način života naroda Hunza glavni su razlozi izvrsnog fizičkog i mentalnog zdravlja zajednice, a ključni sastojak većine jela su – kajsije.
Dolina Hunza, u severnom delu Pakistana koji se graniči s Kinom, dom je zajednice ljudi za koje se veruje da žive mnogo duže od prosečnog očekivanog životnog veka, u nekim slučajevima i više od 100 godina. Ljudi Hunza zvani, ili narod Buriši, poznati su kao dugovečna zajednica. Ishrana i stil života ljudi u dolini Hunza zaista su vrlo jedinstveni. Njihova ishrana uključuje biljke s fokusom na tradicionalne tehnike konzerviranja hrane, prenosi Zadovoljna.rs

Kuhinja Hunza bazirana je na bilju, a posebno je usmerena na korišćenje raznih vrsta orašastih plodova.
Na primer, ključni sastojci većine domaćih jela su sveže kajsije, sušene kajsije i ulje koštica kajsija. Dolina Hunza puna je desetinama vrsta stabala kajsija, a slatkoća ove voćke koja raste u Hunzi je bez presedana.
Brojne su zdravstvene dobrobiti konzumiranja kajsija jer su bogate vlaknima C, E i A, kao i kalijumom. Stanovnici Hunze kunu se u zdravstvene dobrobiti kajsija jer je poznato da kajsije podstiču zdravlje creva, bore se protiv slobodnih radikala u telu, a neka istraživanja čak sugerišu da ulje koštica kajsije sadrži hemijsko jedinjenje Amigdalin. Amigdalin se ranije povezivao s borbom protiv raka. Veruje se da je nedostatak vitamina B-17 (amigdalin) povezan s nastankom raka, a ulje koštica kajsije ima vitamin B-17. Kajsije se u dolini Hunza konzumiraju u različitim oblicima tokom sva četiri godišnja doba.

Tokom letnjih meseci sveže kajsije jedu se kao međuobrok, a sok od kajsija je uobičajeno piće u svakom domaćinstvu. Svaka porodica tokom jula i avgusta suši kajsije na suncu na krovu svoje kuće pri čemu odvaja semenke koje se zasebno konzumiraju. Suve kajsije jedu se kao međuobrok tokom zime i proleća zajedno sa semenkama kajsije. Neke se semenke koriste za izradu ulja koštica kajsije koje je sveti gral kuhinje Hunza. Služi kao osnova većini domaćih jela.

Fizičko i mentalno zdravlje osobe direktno zavisi od njegove ishrane i načina života. Veruje se da ljudi iz doline Hunza duguju svoje dobro zdravlje i dugovečnost organskoj, neprerađenoj, jednostavnoj, ali bogatoj ishrani, kao i svom aktivnom načinu života.