Studija grupe norveških istraživača sa Univerziteta u Bergenu, objavljena u časopisu Plos Medicine, pokazala je da određene namirnice mogu značajno da produže naš životni vek. Nasuprot tome, prekomerna konzumacija rafinisanih šećera, masti i prerađene hrane može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.
Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su se oslanjali na rezultate globalne studije o bolestima i uzrocima smrti u Kini, Evropi i Sjedinjenim Državama. Procenjuje se da je neuhranjenost uzrok za više od 11 miliona preranih smrti svake godine. Zatim su naučnici uporedili taj broj sa drugim analizama, posmatrajući efekte različitih namirnica na našu dugovečnost. Tako su uspeli da odrede specifičnu ishranu koja može da nam produži životni vek za deceniju, prenosi Zadovoljna.rs.
Za takav zdrav režim ishrane neophodno je jesti dosta voća i povrća, ali su naučnici ipak napravili detaljan spisak najmoćnijih namirnica, a to su: grašak, integralne žitarice, kukuruz, ovas i pšenica.
Takođe bi trebalo da jedete orašaste plodove, kao što su bademi, pistaći i orasi.
S druge strane, crveno meso i prerađevine treba jesti najmanje.
Posebno zanimljvo je to što su naučnici zaključili da se životni vek može produžiti za dve godine već ako samo unosimo oko 2.000 grama mahunarki godišnje i što manje jedemo slano i slatko.