Login/Registracija

OVO JE PRAVA ISTINA O KREMI ZA SUNČANJE: Mazala je samo lice , ne i vrat, a OVO SU REZULTATI (FOTO)

Više od četrdeset godina jedna 92-godišnja žena koristila je kremu sa zaštitnim faktorom samo na licu, vrat je zanemarivala. Koliko je štetno izlaganje suncu bez krema sa zaštitnim faktorom, najbolje možemo da vidimo na njenoj fotografiji.

Njena fotografija se nedavno našla na Tviteru, a na njoj se jasno vidi razlika kože na mestima gde je pomenuta žena koristila kremu, a gde nije. Dok je koža lica čista, sa vidiljivim borama, koža vrata je mnogo više naborana, sa velikim flekama i mladežima.

Fotografija je prvobitno objavljena u časopisu Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju u oktobru 2021. kao deo izveštaja o raku kože i starenju, kao primer efekata zaštite od sunca. P

odsetimo, UV zračenje je nevidljivi oblik zračenja sunca ili veštačkih izvora poput solarijuma, koje može da ošteti ćelije kože i izazove nepovratnu promenu boje kože i pojavu bora. Izlaganje UV zračenju je takođe najčešći uzrok raka kože.

Dermatolozi često ističu veliki značaj krema za sunčanje, jer je UV zračenje prisutno čak i tokom zime i kada je oblačno, samo u manjim količinama. Zato ne zaboravite da namažete lice i vrat, kao i ostale izložene delove kože svaki dan u godini kad izlazite napolje.

Autor: S. Čumić/ Zadovoljna. rs