Doručak je obrok koji mnogi lekari, dijetetičari i nutricionisti preporučuju da se ne izbegava iz više razloga, od kojih je jedan održavanje krvnog pritiska u granicama normale.
Ishrana može da utiče na mnogo stvari kada je u pitanju zdravlje, a grupa kardiologa je otkrila zašto je to važno i koje namirnice treba da konzumirate ako želite da snizite krvni pritisak.
-Verujemo da nutritivno bogat doručak poboljšava zdravlje srca, uključujući regulaciju krvnog pritiska, kroz nekoliko mehanizama- kaže kardiolog dr Čeng-Han Čen.
On dodaje da doručak pomaže u regulisanju kontrole šećera u krvi i sprečava prejedanje kasnije u toku dana.
-Takođe verujemo da doručak sprečava porast nivoa hormona stresa, što bi moglo da podigne krvni pritisak– smatra doktor.
Pored namirnica koje jedemo za doručak, podjednako je važno i vreme kada to radimo.
Vreme doručka je važno jer je „usklađeno sa prirodnim ritmovima tela, poznatim kao cirkadijalni ritmovi, koji regulišu krvni pritisak i metabolizam“.
Većina kardiologa preporučuje da se doručkuje u roku od jednog do dva sata nakon buđenja.
-Da biste održali zdrav krvni pritisak i ishranu, važno je započeti dan na pravi način. Doručak u roku od jednog do dva sata od buđenja može da podesi nutritivni ton za ostatak dana– objašnjava kardiolog dr Bredli Server.
Drugi kardiolog dodaje da vreme doručka nije toliko povezano sa određenim delom dana koliko sa vašim ličnim ritmom nakon buđenja.
Konzumiranje hrane nije važna samo za zdravlje srca i krvni pritisak, ona utiče na energiju, raspoloženje, proaktivnost i druge faktore. Upravo zbog toga je važno da, pored vremena kada doručkujete, jedete i namirnice koje će pozitivno uticati na vas, prenosi Luftika.rs.
NE PROPUSTITE I: