Login/Registracija

Otvorena izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela”

Konceptualna izložba posvećena velikoj umetnici Mileni Pavlović Barilli pod nazivom „Milena Pavlović Barilli: Jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela“ otvorena je 23. juna 2022. godine u prepunom Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Omaž neponovljivoj Mileni organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a izložbu je zvanično otvorila Maja Gojković, potpresednica u Vladi Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja. Ona je istakla da izložba, kroz fotografije 15 autora nudi novu perspektivu na umetnički opus jedne od najznačajnijih srpskih umetnica, potvrđuje da je Milenino delo vanvremensko, i da je kao takvo nepresušna inspiracija slikarima, piscima, dizajnerima i drugim stvaraocima.

Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Italije i Italijanski institut za kulturu, zajedno sa drugim partnerima, prepoznali su važnost predstavljanja Milenine umetnosti u savremenom dobu, čime ova izložba daje izvanredan primer međunarodne saradnje u oblasti kulture- navela je Gojković.

– Milena, ćerka slavnog italijanskog pisca i muzičkog kritičara Bruna Barilija i Požarevljanke Danice Pavlović, i večeras ovde u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu simbolično spaja Srbiju i Italiju. Univerzalna snaga njenog stvaralaštva i danas je spona koja kulturne veze naše dve zemlje čini jačim – dodala je ministarka kulture.

– Naša je privilegija što sa ponosom možemo da kažemo da smo imali tako darovitu slikarku. Tim više je naša obaveza da njena dela učinimo što vidljivijim široj publici i da u domaćoj i međunarodnoj javnosti afirmišemo njenu celokupnu umetničku pojavu – zaključila je Gojković.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu je poželeo dobrodošlicu svim gostima na otvaranju ove jako važne izložbe i izrazio je zadovoljstvo što je ovo prvi događaj kome novi ambasador Italije u Srbiji prisustvuje.

– Ja sam došao u Beograd pre nedelju dana ali sam već imao priliku da osetim svu ljubav koju Srbija oseća prema Italiji. U Italiji mi uzvraćamo velikim interesovanjem prema Srbiji što pokazuje i jučerašnji sastanak ministra spoljnih poslova Italije sa predsednikom Srbije i drugim zvaničnicima. Te možemo zaključiti da imamo plan da ostvarimo još bližu bilateralnu saradnju u oblasti kulture –  rekao je u svom izlaganju Nj.E. Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji.

Na izložbi učestvuje 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa, to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski, Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić. Fotografi su ovoga puta imali veliki izazov da dešifruju skrivene poruke Mileninih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala izvan svog vremena.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra 2022. godine u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Pozivamo sve ljubitelje modernizma i umetnosti da posete izložbu, dešifruju skrivena značenja u delima Milene Pavlović Barili i ujedno uživaju u vizuelizaciji koju su pripremili savremeni fotografi.

Foto: Dario Konstantinović,
Autor: Grand.Online