Najčešće zablude vezane za plodne dane i ovulaciju

woman 8647171 1280

Ako pokušavate nekoliko meseci da zatrudnite, pa počinjete da se pitate zašto se to još nije dogodilo, praćenje plodnih dana i ovulacije može vam pomoći da povećate svoje šanse.

Postoji samo nekoliko dana u mesecu kada je moguće zatrudneti, a postoje i različiti alati (aplikacije, kalendari plodnosti, kalkulatori ovulacije i testovi ovulacije) koji pomažu da se odredi takozvani prozor plodnosti. Ali postoje i mnoge zablude o određivanju plodnih dana i ovulacije.

fertility 8560046 1280

Odnos na dan ovulacije

Suprotno popularnom verovanju, seks baš u vreme ovulacije nije najbolji trenutak ako pokušavate da zatrudnite. Najbolje je razmišljati o ovulaciji kao o kraju vašeg prozora plodnosti – ne jedinom danu da zatrudnite, već o vašoj poslednjoj šansi da iskoristite taj mesečni ciklus. Ako pokušavate da zatrudnite, obratite pažnju na ceo svoj plodni period od pet dana pre ovulacije, uključujući dan ovulacije.

Ako odnos svakog od ovih dana nije moguć, fokusirajte se na dva, tri dana pre očekivane ovulacije, uključujući i dan ovulacije.

pregnant 2277768 1280

Aplikacija za praćenje menstruacije je uvek precizna

Metode praćenja ciklusa su dobre onoliko koliko su dobri podaci koje im date. Pošto aplikacije za praćenje menstruacije koriste samo datume menstruacije i nikakve druge podatke o vašem telu, one nisu uvek tačne. Aplikacije za praćenje menstruacije funkcionišu tako što procenjuju kada ovulirate na osnovu prosečne dužine ciklusa. Te aplikacije rade koristeći kalendarsku metodu, na osnovu toga da se ovulacija dešava 14 dana pre početka sledećeg ciklusa.

Dakle, ako u aplikaciju unesete da je vaša prosečna dužina ciklusa 30 dana, ona će uvek predvideti ovulaciju 16. dana. To možda nije problem za nekoga ko ima savršen ciklus od 30 dana svakog meseca. Ali za nekoga sa nepravilnim ciklusima, aplikacije koje zasnivaju predviđanja na doslednom proseku neće moći da pruže tačna predviđanja. Čak i za žene koje obično imaju savršeno fiksne cikluse, predviđanja aplikacija i dalje možda neće biti tačna. To je zato što aplikacije pretpostavljaju doslednih 14 dana između ovulacije i sledeće menstruacije. Ali to vreme – nazvano lutealna faza – može da varira između 10 i 16 dana. Ako imate 11-dnevnu lutealnu fazu, a vaša aplikacija za praćenje pretpostavlja 14 dana, pretpostavka o vašim plodnim danima imaće razliku od tri dana.

pregnancy test 688690 1280

Testovi za ovulaciju pokazuju najplodnije dane

Kućni testovi ovulacije su obično testovi urina koji vam pomažu da pratite svoje plodne dane. Oni se takođe nazivaju LH testovi jer otkrivaju prisustvo luteinizirajućeg hormona (LH) u vašem urinu, što je znak da ste možda blizu ovulacije. Korišćenje ovih testova može vam pomoći da tempirate odnose u okviru vašeg prozora plodnosti. Kada dobijete pozitivan test ovulacije, to je znak da ste verovatno plodni. Ali LH testovi možda neće uvek otkriti vaše najplodnije dane, što uključuje dane koji mogu pasti pre nego što test ovulacije postane pozitivan.

Ovulacija se dešava u proseku 24 sata nakon što je LH aktiviran, mada to vreme može biti kraće ili duže za neke žene. Takođe, imajte na umu da se testovi LH u urinu i vreme ovulacije razlikuju od provere LH u krvi. LH će se naći u vašoj krvi satima pre nego što će se videti u urinu. Najbolji dani za trudnoću su dva do tri dana pre ovulacije — višestruke studije su pokazale da seksualni odnos tih dana nosi čak i veće šanse za trudnoću nego seksualni odnos samo na dan ovulacije. To znači da, ako čekate pozitivan test ovulacije da biste imali odnos, možda ćete propustiti neke od najplodnijih dana vašeg ciklusa. Najbolje je razmišljati o porastu LH kao o početku kraja vašeg plodnog prozora.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Nova.rs