MISTERIJA KONAČNO REŠENA: Nutricionistkinja otkrila koliko jaja nedeljno sme da se pojede

eggs 944495 1920

Veoma česta dilema ljudi koji žele da vode računa o ishrani je koliko jaja nedeljno smeju da pojedu s obzirom da je to jedan od najčešćih, ali i najednostavnijh doručaka. Upravo zbog toga je nutricionistkinja Maja Štiklica zajedno sa timom lekara, psihologa i trenerima Mašom Kuprešanin i Stefanom Nevistićem rešila da otkrije nedoumicu.

-Jaja su dobar izvor proteina i u dnevnom obroku zamenjuju meso i ribu. Zato treba izbegavati kombinaciju jaja i ovih namirnica jer povećavamo unos životinjskih masti i količinu proteina, što remeti balans obroka- objasnila je nutricionistkinja.

Prema studiji Harvarda, odrađenoj na velikom broju ispitanika, nema direktne povezanosti sa konzumacijom jaja i srčanom bolešću. Zapravo, ova studija je pokazala da redovna ishrana jajima zapravo sprečava tromboze, infarkt srca i mozga. Maksimalna količina celog jajeta u dnevnom obroku ne bi trebalo da bude veća od 2 žumanceta, računajuci i jaja koja su prisutna i u drugim namirnicama. Jedno žumance ima najvažniji i najznačajniji deo hranljivih sastojaka i hranljivije je od belanceta.

meal 1307604 1920

Mladi ljudi koji treniraju često uzimaju mnogo više jaja od preporučene količine, mada nutricionistkinja tvrdi da čak ni oni ne bi trebalo da preteruju.

-S obzirom na to da su bogata proteinima, jaja su neizostavna namirnica kod sportista, i obavezan su obrok nakon vežbanja, za brži i kvalitetniji oporavak mišića. Ipak, sa jajima ne bi trebalo preterivati. Unos žumanceta kada su u pitanju zdrave osobe koje se bave sportom – maksimalno dva žumanceta dnevno, a unos belanaca na dnevnom nivou – sedam komada- objasnila je doktorka, prenosi Luftika.rs.

Jaja, kao najhranljiviju namirnicu, treba koristiti u dijetama kod:

  • Hiperproteinske dijete
  • Rekovalenscenata
  • Tuberkuloznih bolesnika
  • Hroničnog gastritisa
  • Ulkusa
  • Gihta
Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/Luftika.rs.