Veoma česta dilema ljudi koji žele da vode računa o ishrani je koliko jaja nedeljno smeju da pojedu s obzirom da je to jedan od najčešćih, ali i najednostavnijh doručaka. Upravo zbog toga je nutricionistkinja Maja Štiklica zajedno sa timom lekara, psihologa i trenerima Mašom Kuprešanin i Stefanom Nevistićem rešila da otkrije nedoumicu.
-Jaja su dobar izvor proteina i u dnevnom obroku zamenjuju meso i ribu. Zato treba izbegavati kombinaciju jaja i ovih namirnica jer povećavamo unos životinjskih masti i količinu proteina, što remeti balans obroka- objasnila je nutricionistkinja.
Prema studiji Harvarda, odrađenoj na velikom broju ispitanika, nema direktne povezanosti sa konzumacijom jaja i srčanom bolešću. Zapravo, ova studija je pokazala da redovna ishrana jajima zapravo sprečava tromboze, infarkt srca i mozga. Maksimalna količina celog jajeta u dnevnom obroku ne bi trebalo da bude veća od 2 žumanceta, računajuci i jaja koja su prisutna i u drugim namirnicama. Jedno žumance ima najvažniji i najznačajniji deo hranljivih sastojaka i hranljivije je od belanceta.
Mladi ljudi koji treniraju često uzimaju mnogo više jaja od preporučene količine, mada nutricionistkinja tvrdi da čak ni oni ne bi trebalo da preteruju.
-S obzirom na to da su bogata proteinima, jaja su neizostavna namirnica kod sportista, i obavezan su obrok nakon vežbanja, za brži i kvalitetniji oporavak mišića. Ipak, sa jajima ne bi trebalo preterivati. Unos žumanceta kada su u pitanju zdrave osobe koje se bave sportom – maksimalno dva žumanceta dnevno, a unos belanaca na dnevnom nivou – sedam komada- objasnila je doktorka, prenosi Luftika.rs.
Jaja, kao najhranljiviju namirnicu, treba koristiti u dijetama kod:
- Hiperproteinske dijete
- Rekovalenscenata
- Tuberkuloznih bolesnika
- Hroničnog gastritisa
- Ulkusa
- Gihta