Login/Registracija

Malo ko zna šta je BRUKSIZAM, a mnogi ga imaju: Glavni uzročnik STRES NA POSLU

Bruksizam je škripanje zubima ili u narodu poznatije kao škrgutanje zubima, a najčešće se dešava noću tokom sna. Većina nije ni svesna da ima bruksizam, jer se može javljati u epizoda. 

Zato vam mi objašnjavamo šta je bruksizam, kako se javlja i kako prepoznati simptome.

– Mozak nam tako daje znak da nešto nije u redu. Konačno smo uveče u krevetu, zaspimo, a nismo ni svesni da tokom noći zapravo stežemo vilicu i škrgućemo zubima – sve dok partner ili neko od ukućana ne skrene pažnju. Zašto se javlja ova neugodna pojava tokom spavanja i koliko je opasna – govori psihoterapeut Stojan Mišić za Zadovoljna.rs.

Stres na poslu najčešći uzrok

Psihoterapeut priča šta se zapravo manisfestuje tim noćnim škrgutanjem zubima.

– Škrgutanje zubima ili bruksizam može biti opasno po zube jer se na taj način zubi troše i javljaju se veliki bolovi u zglobovima vilice. Kako i zbog čega tačno bruksizam nastaje, nije poznato, ali znamo da stres i napetost sigurno utiču na škrgutanje. Zato je veoma važno da se suočimo sa stresom i problemom kako ga ne bismo potiskivali. Ukoliko potiskujemo stres u svesnom stanju, on će se sigurno ispoljiti u našem nesvesnom, u ovom slučaju snu.

Naime, studije su pokazale da su stres, najčešće onaj na poslu, i anksioznost među vodećim uzrocima bruksizma. Ustanovljeno je da osobe sa bruksizmom drugačije reaguju na depresiju u poređenju sa drugima. Pokazalo se i da su deca sa bruksizmom više anksiozna od druge dece.

Pritom, ljudi preko 50 godina sa bruksizmom su češće samci. O osobinama onih sa bruksizmom se i dalje polemiše, ali postoje veze između ovog problema i agresivnih, takmičarskih ili hiperaktivnih tipovi ličnosti. Pojedini stručnjaci ističu da potisnuti bes ili frustracija mogu doprineti bruksizmu, kao i ispiti, porodični problemi, razvod ili preseljenje.

Ne potiskujte emocije

Terapeut Stojan Mišić govori i koje su moguće posledice ako se problem zanemari i ne tretira. “Bruksizam prosto troši zube i stvara velike bolove. Nekada je bruksizam toliko jak da su osobe koje imaju vestačke zube u stanju da ih tokom noći polome. Važno je da se na vreme obratite vašem stomatologu koji će vas uputiti na dalji tretman. Često se dešava da bruksizam dovede do upale i povlačenja desni, a ako se to ne sanira na vreme, može doći i do paradentopatije.“ Zato je važno znati kako se osloboditi ove neugodne navike, piše Zadovoljna.rs.

Foto: Pixabay,
Autor: I. Ankić