Istraživači su otkrili da grickanje badema pre obroka može uticati na regulisanje nivoa šećera u krvi kao i na smanjenje kilaže i obima struka.
Naime, dve nove studije otkrile su da konzumiranje šake badema 30 minuta pre obroka može da snizi šećer u krvi, prenosi Zadovoljna.rs.
Jedno istraživanje testiralo je uticaj konzumiranja badema pre obroka tokom tri meseca, a druga tokom tri dana.
U prvoj studiji pokazalo se da je uzimanje 20 grama badema pre doručka, ručka i večere tokom tri meseca preokrenulo stanje predijabetesa na normalne nivoe šećera u krvi kod skoro četvrtine učesnika.
„U ovoj studiji izveštavamo da uključivanje badema (20 grama) 30 minuta pre glavnih obroka (doručak, ručak i večera) dovodi do značajnog smanjenja postprandijalne hiperglikemije i nivoa insulina“, naveli su istraživači.
„To takođe dovodi do statistički značajnog smanjenja telesne težine, indeksa telesne mase, obima struka, subskapularnih i suprailijakalnih kožnih nabora i poboljšane snage držanja. Postoji obećavajući efekat preokreta na normalnu regulaciju glukoze, sličan akarbozi i metforminu“, dodali su.
Druga studija pronašla je dodatne dokaze da bademi mogu pomoći u borbi protiv predijabetesa, pri čemu su istraživači uočili smanjenje nivoa hiperglikemije za 18 odsto, što ukazuje na poboljšanu regulaciju šećera u krvi.
„Rezultati naših studija pokazuju da bademi mogu biti ključni diferencijator u pomaganju u regulisanju nivoa glukoze u krvi kao deo strategije ishrane“, navodi se u ovom istraživanju.
„Ovi rezultati pokazuju da jednostavno dodavanje male porcije badema pre svakog obroka može da brzo i drastično poboljša kontrolu glikemije kod ljudi s predijabetesom za samo tri dana. Konzumiranje 20 grama badema 30 minuta pre oralnog opterećenja glukozom pokazalo je značajno smanjenje šećera u krvi. Hranljivi sastav badema koji sadrži vlakna, mononezasićene masti, cink i magnezijum rade zajedno kako bi se omogućila bolja kontrola glikemije i smanjila glad. Naši rezultati pružaju obećavajuću strategiju ishrane za smanjenje napredovanja predijabetesa i vraćanje ljudi normalnoj regulaciji glukoze’, objasnili su naučnici.