Novak Đoković godinama dominira svetskim tenisom, a za to, kako je i sam govorio, zaslužna je i hrana koju jede. On je zahvaljujući određenom režimu pun snage i lako pomera granice. Ali koliko je jednostavno primeniti taj njegov plan?
Poznato je već da je on izbacio gluten iz ishrane, a uz to i mlečne proizvode, šećer i crveno meso. Pije dosta vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju, prenosi N1info.rs.
Strani stručnjaci kažu kako topla voda s limunom ujutru na prazan stomak ima dosta dobrih strana. Uz tu naviku moguće je očistiti creva, umiriti digestivni trakt, izbaciti toksine iz organizma, umanjiti nadutost, gorušicu i zatvor. Ovaj napitak daće vam neophodnu energiju, ojačati imunitet, ali i popraviti stanje kože.
Novak je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije i sok od celera, zatim sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima.
U prvom delu dana jede puno voća i salata, izbegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutru jede žitarice, kinou, divlji pirinač, proso, krompir kuvan na pari.
Đoković je primenjivao i autofagiju, rekavši da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen „jelovnik za šampiona“. Samo jedan pogled na taj meni mnogima je dovoljan da pomisle da ne bi nikad mogli tako da žive.
U nastavku pogledajte celokupan meni za tri dana.
Prvi dan
Doručak: Pije vodu čim ustane, i to sa dve kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, semenke bundeve ili suncokreta i bademe).
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
Drugi dan
Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
Treći dan
Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.
Što se tiče avokada, kojim Nole voli da završi dan, na sajtu MedicalNewsToday ističu da je sjajan izvor vitamina C, E, K i B6, kao i riboflavina, niacina, folata, pantotenske kiseline, magnezijuma i kalijuma. Takođe telu daje lutein, beta karoten i omega-3 masne kiseline. Avokado sadrži visok nivo zdravih, korisnih masti, koje nas drže sitima dugo između obroka.
(Zadovoljna)