Login/Registracija

Imate policistične jajnike, a želite da zatrudnite? Moguće je, ali ovo treba da znate

Ako vam je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika, sigurno se brinete da li ćete imati problema da zatrudnite ili da li ćete imati komplikacija tokom trudnoće. Međutim, nije sve tako crno, medicina je napredovala, i uz poštovanje sledećih stvari, začeće i trudnoća ne bi trebalo da vam predstavljaju problem.

Iako ovo stanje ponekad može otežati začeće, nemaju sve žene sa policističnim jajnicima probleme sa plodnošću – a većina njih imaju savršeno zdrave trudnoće i bebe.

Iako su policistični jajnici jedan od najčešćih uzroka neplodnosti, generalno je reč o disfunkciji ovulacije koja se može lako popraviti odgovarajućim tretmanom. Mnoge žene sa policističnim jajnicima su u stanju da zatrudne prirodnim putem, a one koje tako ne mogu, prilično će dobro reagovati na tretmane plodnosti kao što su indukcija ovulacije i intrauterina oplodnja. Postoje i napredniji tretmani kao što je vantelesna oplodnja, koja se takođe pokazala uspešnom.

Šta treba da znate o policističnim jajnicima i trudnoći

Prvo, važno je razumeti da stanje policističnih jajnika izaziva hormonsku neravnotežu koja često dovodi do simptoma kao što su neželjeni rast kose, akne, gojaznost, gubitak kose i insulinska rezistencija.

Neredovne menstruacije, visoki androgeni (muški hormoni) i/ili jajnici koji izgledaju cistično su tri

tipična markera koja lekari traže kada sumnjaju da pacijent ima policistične jajnike. Pri tome, morate pokazati dva od ta tri markera da biste bili zvanično dijagnostikovani.

Ako se ne reši pravilno, policistični jajnici mogu izazvati dugoročne probleme kao što su dijabetes, bolesti srca, visok krvni pritisak i visok holesterol. Pored toga, žene sa policističnim jajnicima imaju veći rizik od anksioznosti i depresije.

Iako su policistični jajnici uobičajeno stanje koje pogađa svaku desetu ženu, postoji mnogo dezinformacija o sindromima, a često se i postavlja pogrešna dijagnoza.

Trenutno ne postoji lek za policistične jajnike – istraživači nisu ni u potpunosti sigurni šta uzrokuje ovo stanje. Dok bolje ne razumemo ovo složeno stanje, najbolji način delovanja je da unesete promene u svoj životni stil i da promenite navike, pre nego što zatrudnite, a i tokom trudnoće.

Ali, na ove stvari treba dodatno da obratite pažnju:

Proverite nivo šećera u krvi

Dobijajući potpunu sliku o tome kako vaše telo toleriše i obrađuje šećere, možete osigurati da su vaši nivoi u zdravom opsegu.

Uspostavite rutinu kretanja 

Povećanje fizičke aktivnosti ne mora da znači da provodite sate u teretani. Prošetajte napolju sa prijateljima, isprobajte onlajn čas joge ili napravite nekoliko čučnjeva dok perete zube – sve se računa. Postoje čak i posebno prilagođeni vodiči za fitnes za policistične jajnike. Umesto da se fokusirate na intenzitet vaših treninga, fokusirajte se na stvaranje dosledne, održive rutine.

Pomerite svoje telo preko tačke nelagodnosti (ne bola) i dajte prednost treningu snage u odnosu na intenzivne vežbe. Izgradnja mišića može pomoći u ubrzanju metabolizma.

Negujte svoje telo uravnoteženim obrocima 

Umesto ograničavanja grupa namirnica ili brojanja kalorija, jedite redovne, uravnotežene obroke i grickalice koje sadrže zdrave masti, integralne žitarice, proteine, nemasno meso ili ribu i povrće.

Postoji mnogo ljudi koji sebe proglašavaju stručnjacima za ovo stanje, reklamirajući jednostavna rešenja ili tvrdeći da njihove metode mogu pomoći da se izlečite od policističnih jajnika.

Nažalost, ne postoji „brzo rešenje“ za ovo stanje. Ne nasedajte na lažna obećanja.

Kada ste u nedoumici, uvek pitajte svog lekara za uputstva. Oni će vam rado ponuditi informacije i resurse zasnovane na dokazima kako biste mogli bezbedno i održivo upravljati simptomima ovog stanja i postići svoj cilj zdrave trudnoće.

Uz savete vašeg lekara, možete samouvereno ići napred, znajući da ste na pravom putu da zatrudnite.

Foto: E. Srdić/Pixabay,
Autor: Grand