Ljudi jedu ovu ukusnu grickalicu duže od 300.000 godina, a u poslednje vreme je postala jako popularna i to ne bez razloga.
Pistaći se pominju čak i u Bibliji. Istorijski, u ovoj grickalici su uživale drevne civilizacije, a pistaći su ušli na velika vrata i u modernu ishranu. Rutinski se dodaju u razna jela – granole, kolače, krem od pistaća, pesta i salate. Osim toga, puter i mleko od pistaća su postali popularne alternative za one koji traže opcije bez mleka. Ali da li su pistaći zaista zdravi? U ovom članku ćemo istražiti zdravstvene prednosti pistacija.
Jedna četvrtina šoljice pistaća, a toliko i preporučuju stručnjaci, sadrži:
Kalorije: 160
Masti: 13 g (zasićene masti: 1,5 g)
Natrijum: 0 mg
Ugljeni hidrati: 8 g (vlakna: 3 g, šećer: 2 g)
Proteini: 6 g
Kalcijum: 30 mg (2%)
Gvožđe: 1,1 mg (6%)
Kalijum: 280 mg (6%)
Tiamin: 0,19 mg (15%)
Vitamin B6: 0,31 mg (20%)
Fosfor: 130 mg (10%)
Magnezijum: 30 mg (8%)
Bakar: 0,36 mg (40%)
Mangan: 0,35 mg (15%) Preporučeni dnevni unos zasnovan na ishrani od 2.000 kalorija.
Ako odaberete slane pistaće, oni dodaju oko 135 mg (6% preporučenog dnevnog unosa) natrijuma po jednoj četvrtini šolje.
Pistaći su bogati mikronutrijentima, posebno tiaminom (vitamin B1), vitaminom B6, bakrom i manganom.
Iako su kalorični zbog sadržaja masti, takođe su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima i malo zasićenim mastina, što ih čini zdravim izborom kao deo uravnotežene ishrane.
Gubitak težine i smanjenje krvnog pritiska
Studija iz 2020. godine pokazala je da je jedenje 42 grama pistaća dnevno u kombinaciji sa ishranom sa ograničenim unosom kalorija povezano sa značajno smanjenim krvnim pritiskom i telesnom težinom. Zanimljivo je da su ljudi koji su jeli pistaće, u studiji prijavili manji unos slatkiša u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe su prijavili manji unos dodatnih masti. Ovi rezultati sugerišu da jedenje pistaća kao deo plana za mršavljenje može poboljšati ukupan kvalitet ishrane.
Šećer u krvi
Konzumiranje pistaća takođe može imati koristi za ljude koji imaju problem sa povišenim šećerom u krvi. Sistematski pregled i meta-analiza iz 2020. otkrili su da je konzumiranje pistaća povezano sa značajnim smanjenjem šećera u krvi natašte i poboljšanjem osetljivosti na insulin.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE I: