Jedite ga slobodno bez griže savesti, ali bitno je kako i koliko.
Krompir je u srpskim domovima jedna od omiljenih namirnica, ali isto tako je mnogima i omražena jer se najviše povezuje sa gojaznošću.
Međutim, nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagramu srušio najveću zabludu da krompir goji. Kako je rekao, krompir je doslovno demonizovan poslednjih godina.
-A krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Da ne gnjavimo komplikovanim izrazima. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova – kaže dr Kukić koji ima i savet za sve nas.
-Ja često preporučujem da uzmete za večeru malo krompira, malo zelja, ulja. To je naša stara večera.
–Ukoliko je krompir kuvan u ljusci ili pečen u ljusci ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se ishrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen). Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da se krompir, čak i u tom obliku, kombinuje sa namirnicama životinjskog porekla – napisao je on.
Da krompir ne goji, potvrdila je i dr Sidhant Bhargava, a piše Healthshots.com.
–Krompir možete jesti umereno i on neće izazvati gojenje – napisala je ona na Instagramu i razbila mit da krompir ima loš uticaj na liniju.
-Krompir nije razlog za povećanje telesne težine. Sada znate da ne krivite krompir za vašu kilažu i budite sigurni da ga možete konzumirati. Ako ga jedete jednom dnevno kao povrće, to je sasvim u redu. Ali ako ga jedete u vidu pomfrita sa masnim hamburgerom i mlečnim šejkom, a kažete da ste se ugojili zbog pomfrita, varate se. Da, krompir ima u sebi ugljene hidrate i visok glikemijski indeks, ali ako ga jedete umereno, možete ga uključiti u ishranu -kaže ona.
(Zadovoljna)