Iako će mnogi reći da su palenta i kačamak isto jelo, razlika postoji. Nije velika, ali postoji.
Ta razlika ogleda se u veličini zrna koje se koristi i dužini vremena koje je potrebno za pripremu.
Palenta koju danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta. Za kačamak se obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. U kačamak se neretko dodaju sir, kajmak, slanina.
Ovo jelo (obe verzije) ima mnogo različitih verzija, ali i imena. Na jugu Srbije zovu ga mamaljiga, dok se kačamak u Bosni zove pura, dok ovo starinsko jelo na jugu Srbije zovu.
Kako se sprema palenta?
Ovo je jedan od brojnih recepata, ali dovoljno jedostavan i za najneiskusnije domaćice.
U šerpu sipati tri i po šolje vode, jednu kašičicu ulja i mrvicu soli. Pustite da provri, smanjite ringlu na manju temperatru i dodajte palentu. Kuvajte, uz stalno mešnje, 10 do 15 minuta.
Za mešanje je najbolja drvena varjača, jer metalni pribor može da oksidira.
Da li palenta goji?
Ključno pitanje je da palenta goji. Odgovor je ne, ukoliko ne preterujte sa količinom.
Palenta ima 85 kalorija na 100 grama kada se sprema samo sa vodom. Ukoliko dodajete mleko, sir ili kajmak, broj kalorija palente se, logično, povećava.
Porcija od 100 grama palente skuvane sa vodom ima 18,1 grama ugljenih hidrata. Ovo jelo je odličan izvor složenih ugljenih hidrata – onih koji se sporo razgrađuju. S obzirom je organizmu potrebno više vremena da svari složene ugljene hidrate, palenta vas može dugo činiti sitom. Činjenica da se polako vari omogućava održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi što produžava osećaj sitosti.
Još jedna bitna stvar je to što palenta sadrži dragocena vlakna koja pomažu varenje i na duže staze sprečava zatvor ili konstipaciju.
Zašto je palenta dijeta tako popularna?
Zbog svega navedenog palenta je i osnova jedne vrlo popularne dijete koja se poslednjih godina često može naći u brojnim ženskim magazinima. Palenta dijeta traje svega četiri dana i, kako tvrde oni koji su je probali, ima sjajne rezultate.
Bitna napomena je da je tokom ove dijete neophodno piti dosta vode. Palenta se jede za sva tri obroka tokom pomenuta četiri dana, a s tim da je važno pridržavati osnovnog pravila za pripremu – palenta se sprema isključivo sa vodom.
Ovo je jedna verzija jelovnika za polenta dijetu.
Prvi dan palenta dijete
Doručak: 100 grama palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
Ručak: 100 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz
Večera: 100 grama palente, šolja kefira
Drugi dan palenta dijete
Doručak: 200 grama palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
Ručak: 200 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz
Večera: 100 grama palente, šolja kefira
Treći dan palenta dijete
Doručak: Kao prethodnog dana
Ručak: Kao prethodnog dana
Večera: 200 grama palente, šolja kefira
Četvrti dan palenta dijete
Doručak: Ista kod prethodnog dana
Ručak: 300 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz
Večera: Ista kao prethodnog dana
BONUS VIDEO: Recept za srpski suši
NE PROPUSTITE I: