Login/Registracija

CIKLUSA NEMA, A NISTE TRUDNE? Doktorka nam je ispričala sve o ovom problemu koji je NOĆNA MORA mnogim ženama

Amenoreja predstavlja izostanak menstruacije kod žena u reproduktivnom periodu. Može biti fiziološka, ako se javlja pre puberteta, tokom trudnoće, dok žena doji i nakon menopauze, i patološka, ako se javlja kada su menstrualna krvarenja već počela.

Takođe, amenoreja može da se podeli na primarnu, kada se menstruacija ne pojavi do 16. godine, i sekundarnu, kada devojka ili žena ima redovne menstruacije, a onda joj ciklus izostane u trajanju od tri meseca.

– Najčešće ih delimo na centralne i periferne. Centralne su uzrokovane problemima iz hipotalamusa i hipofize, a periferne su posledica promena na nivou jajnika, materice i vagine– objašnjava prof. dr Ana Mitrović Jovanović, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnik Dnevne bolnice GAK ‘’Narodni front’’, piše Blic.

Najvažnija je dobra anamneza

Budući da uzroci izostanka menstruacije mogu biti brojni i raznoliki, potrebno je najpre tačno utvrditi zbog čega je menstuacija izostala, pa tek onda doneti odluku o načinu lečenja.

Pored laboratorijskih analiza izuzetno je važno uzeti dobru anamnezu i obaviti detaljan ginekološki i ultrazvučni pregled. Većina amenoreja može se uspešno tretirati, ali postoje i one koje zahtevaju ozbiljne hormonske i hirurše zahvate. Ukoliko je amenoreja, recimo, posledica nerazvijene materice, grlića i vagine u sklopu određenih sindroma, onda se operativnim zahvatom pravi nova vagina da bi devojka mogla imati seksualne odnose, ali se ciklus ne može uspostaviti, jer nema materice ili ona nije dobro razvijena.

Nekada je hirurgija jedino rešenje


Sa druge strane, kaže, postoje slučajevi kada je hirurgija jedini način da se uspostavi normalan ciklus.

– Ako žena ima razvijene organe, ali ima zatvoren himenalni prsten ili sužen kanal grlića materice, usled čega se krv sakuplja u materici ili u vagini, uz bolove i sve simptome PMS-a, ali izostaje menstruacija, neophodna je hirurška intervencija. Tada se iseca himen, nekada dilatira grlić materice i oslobađa se nakupljena krv, što je praćeno olakšanjem simptoma i uspostavljanjem normalnog menstrualnog ciklusa. Kod nekih amenoreja dovoljno je dati hormonsku terapiju i ciklus se ubrzo uspostavlja, a nekada je potreban ozbiljan multidisciplinarni pristup, kao kod amenoreja usled anoreksije– ističe doktorka Mitrović Jovanović.

I stres može da bude uzrok

Uzroci amenoreje mogu biti i stresne situacije na poslu ili u porodici, emocionalni šok, neuhranjenost, gojaznost, preterana fizička aktivnost, upotreba određenih lekova, policistični jajnici, poremećaji u endokrinom sistemu, najčešće sa hipofizom ili štitastom

Foto: freepik,
Autor: S. Ćulibrk