Ako unesete samo 25 grama ovog voća dnevno, sagorećete više masti tokom vežbanja

a2047100a4bf6e95bb46a40d15e8ca0ee0146b88

Borovnice su najbolje voće za mršavljenje, pokazala je studija. Konzumiranje ovog voća pomaže u poboljšanju performansi na treningu i sagorevanju telesne masti, prema američkim naučnicima.

Otkrili su da konzumiranje 25 g zamrznutih borovnica svaki dan, što je ekvivalentno jedenju oko šolje borovnica u njegovom prirodnom obliku, podstiče telo da sagoreva više masti tokom vežbanja.

Pored toga što vas čine vitkijim, takođe mogu pomoći vašim mišićima da sačuvaju svoje zalihe glikogena — glavnog izvora energije u telu. To znači da bi vam borovnice mogle pomoći da vežbate duže i efikasnije.

blueberries 2278921 1280

Kada vežbate, telo razlaže masne kiseline, što je proces poznat kao oksidacija masti. Ali kako trening postaje intenzivniji, brzina oksidacije masti se smanjuje i više vam ne obezbeđuje dovoljno goriva — što primorava telo da se okrene zalihama glikogena, koji se stvara od ugljenih hidrata. Međutim, kako nivo glikogena opada, telo postaje umornije, što može ograničiti performanse vežbanja.

Borovnice sadrže visok nivo antioksidanata koji se nazivaju antocijanini, što im daje tamno ljubičastu nijansu. Nedavne studije sugerišu da ovo jedinjenje takođe može povećati oksidaciju masti.

blueberries 1326154 1280

Tako je tim naučnika, sa sedištem na Kalifornijskom politehničkom državnom univerzitetu i na Odseku za kineziologiju i sportski menadžment Univerziteta Gonzago, pokušao da utvrdi da li koncentrisana doza borovnica može da podstakne ovaj proces. Oni su angažovali 11 zdravih muških biciklista, koji su ispitivani o zdravlju. Onda su ih posmatrali tokom 40 minuta umerene vožnje bicikla, tokom kojih su naučnici svakih 10 minuta uzimali uzorke krvi iz prsta.

Tokom dve nedelje, sportisti su konzumirali 25 g praha divljih borovnica dnevno, koji je sadržao 375 g antocijana. Zatim su uradili isti ciklus od 40 minuta, tokom kojeg im je uzeta krv.

Testovi su otkrili da su se stope oksidacije masti povećale za 19,7 odsto na 20 minuta vežbanja, 43,2 odsto na 30 minuta i 31,1 odsto na 40 minuta, što znači da su volonteri sagoreli više masti nakon što su jeli bobice. Takođe su sagorevali manje zalihe glikogena u svakoj vremenskoj tački, prema nalazima objavljenim u časopisu Nutrients.

blueberries 3548239 1280

Utvrđeno je da je nivo laktata u njihovoj krvi – koji je marker umora – „značajno smanjen“, prema naučnicima. To sugeriše da je njihova izdržljivost znatno poboljšana.

„Ova studija je dokumentovala da konzumiranje borovnica tokom 14 dana povećava oksidaciju masti, smanjuje oksidaciju ugljenih hidrata i smanjuje nivoe laktata u plazmi tokom 40 minuta ciklusa umerenog intenziteta“, zaključili su naučnici, piše Zadovoljna.rs

Foto: Pixabay,
Autor: S. Č./ Zadovoljna.rs