
Sigurno vam se mnogo puta dogodilo da jedete beli luk, a nakon toga imate neplanirani sastanak ili druženje sa prijateljima.
Uz pomoć jedne namirnice za samo nekoliko sekundi se možete oslobidite neprijatnog zadaha.

Istraživači tvrde da jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krompir, peršun, nana, bosiljak ili pečurke treba jesti sa belim lukom ili posle obroka sa belim lukom.
Ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će reagovati u hemijskoj reakciji sa sumporom iz belog luka i tako dalje neutralisati jak miris.

To su dokazali masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase, a nakon konzumiranja pomenutih namirnica nivo sumpora je bio znatno niži u dahu dobrovoljaca.
Najviše fenola ima u nani, ali je naučnike iznenadilo kako list zelene salate, koji ima znatno manje fenola, efikasno eliminiše miris belog luka, prenosi Večernji.hr.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: