Izbor fila je na vama: Štrudla sa orasima, makom i slatkim sirom

strudla

Štrudla je jedan divan slatkiš koji se jede kako zimi tako i leti, i sjajan je za svaku priliku.

Sastojci:

TESTO:
-250 ml mlakog mleka,

-250 ml mlake vode,

-10 g suvog kvasca,

-kašika šećera,

-oko 900 g brašna,

-150 g ulja,

-4 žumanca,

-kašičica soli.

FIL OD ORAHA:

walnuts 1739021 1280

    -400-450 g mlevenih oraha,

    -200 g šećera,

    -vanilin šećer,
    -120-150 ml mleka,

    -belanca (ili kocka putera).
    Prokuvajte mleko i šećer i poparite orahe (dolivajte po malo mleka da ne bude preretko). Dodati umućen sneg od belanaca (ili kocku putera) i sjediniti.

    FIL OD MAKA:
    Isto kao i za orahe, umesto oraha koristi se samo mleveni mak.

    poppy 834203 1280

    FIL OD SLATKOG SIRA
    -400g sira (ne baš slanog): švapski, sremski, slavonski…

    -150 ml pavlake,

      -1 jaje,

      -150 g šećera,

      -1 kašika kukuruznog brašna,

      -po želji: 50g suvog grožđa namočenog u rum ili aromu ruma u ​​toploj vodi.
      Kombinujte sve sastojke u filu. Ako želite suvo grožđe, pospite ih (oceđenim) preko fila kada se razvuče po testu.

      apple strudel 1158345 1280

      Priprema:

      Stavite sve sastojke u brašno i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da nadođe oko 1-2 sata. Umesite testo na malo pobrašnjenoj površini i podelite na dva dela. Prvi deo oklagijom razvucite u pravougaonik (izmerite širinu pravougaonika testa u odnosu na dužinu najvećeg pleha koji imate). Pripremljenim filom (orasi/mak/sir/zemlja…) prekriti celu površinu testa osim ivice na kraju. Rolne, ali ne klasične, već preklapajuće, dužine oko 3 cm prebacite u poslužavnik.

      apple 4120453 1280

      Uradite isto sa drugim delom testa. Stavite u rernu sa plehom sa vodom na dnu, na 50 stepeni oko 10 minuta. Kada su narasle, izvadite ih iz rerne, upalite na 200 stepeni, a kada se zagreju premažite savijače mašću (ili margarinom) i vratite da se peku. Posle 10-ak minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i na vrh stavite papir za pečenje, pa pecite još 35 minuta.

      swirl 1918581 1280

      Pecite ukupno oko 45 minuta. Rumena je kada je gotova. Izvaditi iz rerne i poprskati vodom, pa pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Posuti šećerom u prahu.

      Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

      PROČITAJTE JOŠ:

      Foto: Pixabay/Printscreen youtube Balkan Woman,
      Autor: A.Dačić