Štrudla je jedan divan slatkiš koji se jede kako zimi tako i leti, i sjajan je za svaku priliku.
Sastojci:
TESTO:
-250 ml mlakog mleka,
-250 ml mlake vode,
-10 g suvog kvasca,
-kašika šećera,
-oko 900 g brašna,
-150 g ulja,
-4 žumanca,
-kašičica soli.
FIL OD ORAHA:
-400-450 g mlevenih oraha,
-200 g šećera,
-vanilin šećer,
-120-150 ml mleka,
-belanca (ili kocka putera).
Prokuvajte mleko i šećer i poparite orahe (dolivajte po malo mleka da ne bude preretko). Dodati umućen sneg od belanaca (ili kocku putera) i sjediniti.
FIL OD MAKA:
Isto kao i za orahe, umesto oraha koristi se samo mleveni mak.
FIL OD SLATKOG SIRA
-400g sira (ne baš slanog): švapski, sremski, slavonski…
-150 ml pavlake,
-1 jaje,
-150 g šećera,
-1 kašika kukuruznog brašna,
-po želji: 50g suvog grožđa namočenog u rum ili aromu ruma u toploj vodi.
Kombinujte sve sastojke u filu. Ako želite suvo grožđe, pospite ih (oceđenim) preko fila kada se razvuče po testu.
Priprema:
Stavite sve sastojke u brašno i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da nadođe oko 1-2 sata. Umesite testo na malo pobrašnjenoj površini i podelite na dva dela. Prvi deo oklagijom razvucite u pravougaonik (izmerite širinu pravougaonika testa u odnosu na dužinu najvećeg pleha koji imate). Pripremljenim filom (orasi/mak/sir/zemlja…) prekriti celu površinu testa osim ivice na kraju. Rolne, ali ne klasične, već preklapajuće, dužine oko 3 cm prebacite u poslužavnik.
Uradite isto sa drugim delom testa. Stavite u rernu sa plehom sa vodom na dnu, na 50 stepeni oko 10 minuta. Kada su narasle, izvadite ih iz rerne, upalite na 200 stepeni, a kada se zagreju premažite savijače mašću (ili margarinom) i vratite da se peku. Posle 10-ak minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni i na vrh stavite papir za pečenje, pa pecite još 35 minuta.
Pecite ukupno oko 45 minuta. Rumena je kada je gotova. Izvaditi iz rerne i poprskati vodom, pa pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Posuti šećerom u prahu.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: