Kako naš današnji kuvar, poznati crnogorski glumac Danilo Čelebić kaže:
– I spremanje jela može biti poezija, kada se u to utkaju emocije i ljubav.
On nam je upravo to pokazao u skorašnjem gostovanju kod Nataše Pavlović u emisiji ,,Praktična žena“, a kako je spremio ove fenomenalne keksiće kao i šta vam je sve potrebno za njih, možete pogledati u prilogu koj sledi.
Sastojci za testo:
- 150 g putera
- 100 g šećera
- ekstrakt vanile
- 1 jaje
- 275 g brašna
- 25 g skrobnog brašna (gustina)
- pola kašičice sode bikarbone
- 100 g čokolade u ljuspicama ili jako fino seckane čokolade
Sastojci za punjenje:
- oko 200 g karamel krema ili 20-ak malih karamela
Priprema:
Uveče zamrznuti karamel krem tj. na papir za pečenje kašičicom vaditi male kupice krema i stavila ih u friz da se smrznu (to će biti punjenje za keksiće i mnogo je lakše raditi kada je krem zamrznut). Ako koristite karamele onda nema potrebe njih zamrzavati, samo ako su velike prepolovite ih. Puter stavilti u šerpicu pa na laganoj vatri kuvati oko 10-ak minuta tj. dok se na dnu nije stvorio tamni talog, a puter dobio boju svetlog karamela. Puter zatim lagano presuti u posudu za mešanje (pazeći da ne ode taj zagoreli, mrvičasti, talog). Ostaviti puter da se ohladi na sobnoj temperaturi (znači treba da bude tečan, ali hladan). Dodati zatim šećer i vanilu, dobro promešati pa dodati jaje a onda i mešavinu brašna, skrobnog brašna i sode. Kada se sve fino spojilo dodati i čokoladu i još malo sve promešati. Smesu staviti u frižider na 2 sata, a onda praviti keksiće. Kašikom za sladoled vaditi po malo testa, tanjiti prstima, u sredinu stavljati po zamrznuti karamel, pa oblagati testo okolo kao kuglicu i ređati u pleh, na papir za pečenje, sa većim razmakom. Peći 12 minuta na 180 stepeni, a zatim ostaviti keksiće u plehu 10-ak minuta i tek onda ih složite u limenu kutiju do korišćenja.
NE PROPUSTITE I: