Recept za supu koja vraća u život: Jača imunitet i oporavlja od svake bolesti

potato soup 2152254 1280

Recepture za pripremanje jela u Jugoslovenskoj narodnoj armiji isprobali su svi oni koji su u staroj državi služili vojni rok. Zanimljvo je da je JNA kuvar amenjen i porodičnoj ishrani, te je prava riznica ukusnih jela. Među njima se izdvaja goveđa supa od kostiju.

Ovo jelo tradicionalno prati glas da jača imunitet, a da je posebno dobro za oporavak posle bolesti.

chicken 2030706 1280

SASTOJCI:

Sastojci (za 2.5 dl supe – za jednu osobu)

30-40 g goveđih kostiju

1 koncentrat za supu

2 glavice crnog luka

5 šargarepi

3 peršunva korena i list

2 celerova korena i list

mast ili ulje

1 dodatak jelima

malo crnog bibera

soli po ukusu

rezanci za supu

soup 1503117 1280

PRIPREMA:

Kosti pretesterisati i rascepiti po dužini. U hladnu vodu staviti kosti, komade loja i delove mesa koji nisu pogodni za pripremanje glavnog jela i ostaviti da se kuva na tihoj vatri.

Posle dva sata kuvanja u supu dodati:

crni luk u ljusci, rasečen na dva ili tri dela i zapečen na šporetu

svežu šargarepu, očišćenu i po dužini isečenu, i to 4/5 od količine

peršunov i celerov koren, očišćen i po dužini isečen

biber u zrnu, i to 1/3 količine

food 836806 1280

Posle dodavanja povrća i bibera supu kuvati na tihoj vatri još najmanje sat i po, dva. Nakon toga isključiti šporet. Supu poprskati sa malo hladne vode i ostaviti da odstoji do 10 minuta.

Sa površine supe kutlačom skinuti masnoću u posudu u koju će se cediti supa. Zatim je procediti i ponovo staviti da provri. Po potrebi doliti tople vode tako da se dobije 2,5 dl supe po osobi.

Kuvano korenasto povrće iseći na kockice i vratiti u supu. Sa kostiju skinuti meso i povaditi srž, sve sitno iseckati i takođe vratiti u supu.

U međuvremenu ostatak sveže šargarepe izrendati i pržiti u masnoći dok ne dobije zlatnožutu boju, pa dodati u provrelu supu.

Potom dodati i koncentrat za supu, dodatak jelima, rezanca i so. Sve zajedno kuvati dok se rezanci ne skuvaju.

Na kraju dodati sitno seckani peršunov list, samleveni biber, po potrebi dosoliti, pa isključiti šporet, prenosi Zadovoljna.rs.

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs