Jedan od problema kod pravljenja slavskog kolača je – pucanje. Testo po vrhu može da se rascveta i to će, bez sumnje, pokvariti utisak koliko god da ste lepe ukrase napravili. Zato je dobro znati kako da slavski kolač ne puca.
![5 Trikova kako da vam slavski kolač ne puca 4 bottle gc3727b756 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2022/12/bottle-gc3727b756_1280.jpg)
Koristite više vode
Ako ne stavite dovoljno vode u testo prilikom mešenja, nećete moći da dobijete dobru strukturu kolača. Zbog manjka vode testo će vam biti suvo, a i gluten se neće lepo razviti. A bez glutena, veći je rizik da će testo pući.
Gledajte da testo bude elastično, vlažno, žitko, ali dovoljno čvrsto da može da se mesi i da se ne lepi za ruke. Procenat hidratacije u testu treba da bude oko 60 odsto, što znači da na svakih 100 g brašna treba da ide najmanje 60 ml tečnih sastojaka. To bi trebalo da dovoljno hidrira vaše brašno za kolač i da omogući dobru strukturu glutena.
Takođe, tu je i para u vašoj rerni. Para sprečava pucanje kolača dok se peče. Kada je testo u dodiru i sa toplotom i sa parom, supstance na površini testa postaju fleksibilnije i elastičnije, što omogućava da se površina više širi, a ne da se prerano učvrsti i pukne.
![5 Trikova kako da vam slavski kolač ne puca 5 rolling pin ga18cc4618 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2022/12/rolling-pin-ga18cc4618_1280.jpg)
Da slavski kolač ne puca izbegavajte dodavanje brašna
Dodavanje više brašna je česta greška mnogih koji mese testo. Možda vam se čini da je dobra ideja dodati još brašna kada je testo lepljivo, ali to nije potrebno ako je sve po dobrom receptu. Kada prvo počnete da mesite testo, moguće je da će ono biti lepljivo jer gluten još nije razvijen. Ali kada završite sa mešenjem, videćete da će ono biti mnogo manje lepljivo i samim tim njime ćete mnogo lakše moći da rukujete. Još brašna ćete morati da dodate samo ako se zaista mučite sa testom nakon što ste ga već umesili. Ako baš morate da dodate brašno, neka to bude minimalna količina.
![5 Trikova kako da vam slavski kolač ne puca 6 bread g0f47cd6a8 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2022/12/bread-g0f47cd6a8_1280.jpg)
Pazite kako mesite
Pošto je gluten tako važan deo dobrog testa, morate biti sigurni da je u potpunosti razvijen u vašem testu. Potpuno razvijen gluten nastaje kada testo mesite dovoljno dugo da ono postane elastično, tako da će moći da zadrži gas i da se dobro diže. Ako mesite testo desetak minuta, gluten će se dobro razviti. Da biste bili sigurni da ste dobro zamesili testo, možete da uradite jedan brzi test. Nakon što zamestite testo, ostavite ga da odmori par minuta, a onda ga lagano ubodite prstom. Ako se vrati u prvobitni oblik, gluten se dovoljno razvio. Ako se ne vraća lepo, potrebno je da ga još mesite.
Slavski kolač puca ako nije dobro brašno
Pirinčano ili integralno brašno obično neće dati rezultat kakav ima klasično pšenično.
Ovo brašno ima veći sadržaj proteina, pa je mnogo pogodnije za pravljenje testa koja treba da budu izdašna.
![5 Trikova kako da vam slavski kolač ne puca 7 baking g2614ff770 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2022/12/baking-g2614ff770_1280.jpg)
Pokrivanje
Ako biste da vam testo za kolač bude lepo i da lepo naraste, kad ga umestite, treba da ga pokrijete.
Prverite da je lepo ušuškano sa svih strana da vazduh ne prolazi unutra jer previše izlaganja svežem vazduhu povećava rizik od toga da se površina testa osuši, od čega potom može da pukne.