Naše bake znaju najbolje kako da spreme pitu od oraha i sira koja se topi u ustima. Upravo jedan takav recept podelila je simpatična Jelena u emisiji „Praktična žena“, a u nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za ovaj starinski i preukusni recept.
Sastojci za testo:
- 300g brašna
- 4 žumanca
- 200g putera
- 65g šećera
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil od oraha:
- 200g oraha
- 100g šećera
- 100ml mleka
- aroma vanile
Sastojci za fil sa sirom:
- 500g svežeg sira
- 150g šećera
- 4 belanca
- prstohvat soli
Priprema:
Za testo umutite šećer sa puterom pa dodajte žumanca i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Dobijeno testo podelite na dva dela, stavite u najlon kese i odložite u frižideru pola sata. Nakon toga polovinu razvucite i stavite na dno pleha. Preko korice stavite fil od oraha sa sastojcima koje ste pomešali zajedno. Preko fila od oraha stavite fil od sira. Pravite ga tako što belanca umutite sa malo soli, ali ne previše čvrsto. Sir umutite sa šećerom, dodajte vanilu i lagano umešajte belanca. Preko fila od sira izrendajte drugu polovinu testa i pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Gotov kolač pospite prah šećerom po želji.