Klasične ledene kocke mahom se prave zime, ali kad ovaj dezert začinite šumskim voćem sigurni smo da će to biti vaša omiljena poslastica i leti.
Neopisivo dobar spoj ukusa, uz šumsko voće, vanilu, čokoladu, ali i mekani biskvit ovaj savršeno kremasti kolač biće pravo osveženje u letnjem periodu.
Lako se pravi, još lakše pojede, a detaljan način pripreme pogledajte u nastavku.
Sastojci za koru:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakao
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike ulja
Sastojci za sirup:
- 300ml vode
- 100g šećera
Sastojci za fil sa voćem:
- 400g šumskog voća
- 3x100ml vode
- 130g šećera
- 1 puding sa malinom
- 1 kesica želatina
Sastojci za vanila fil:
- 500ml mleka
- 100g šećera
- 2 pudinga od vanile
- 200g margarina
Sastojci za glazuru:
- 150ml slatke pavlake
- 150g čokolade za kuvanje
Priprema:
Za koru odvojiti belanca od žumanca pa umutiti u čvrst šam, a zatim dodati šećer i vanilin šećer, mutiti još malo pa postepeno dodavati jedno po jedno žumance neprestano muteći. Dodati ulje,brašno, prašak za pecivo i kakao prah, pomešati pa kašikom lagano umešati u smesu sa belancima. Sipati u pleh(30×20cm) obložen pek papirom i peći na 200 stepeni oko 15-20min. Vodu i šećer skuvati. Pečenu koru odvojiti od papira,vratiti u pleh pa preliti sa sirupom.
Fil sa voćem: šumsko voće,šećer i 100ml vode staviti u šerpicu da se kuva. U 100ml vode razmutite želatin i ostavite da nabubri dok se fil kuva. Puding od maline posebno razmutite u 100ml vode. Kad fil počne da vri kuvati ga još malo na tihoj vatri pa dodati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Kašiku fila sipati u šolju sa želatinom, izmešajte pa sve vratite u kuvano voće. Kuvati još 2-3 min pa fil sipati preko kore. Ostaviti na hlađenje dok spremate vanila fil.
Od 500ml mleka malo odvojite da razmutite puding, a ostatak stavite sa šećerom da se kuva. Kad proključa dodati puding pa mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. U ohlađen dodati umućen margarin. Sipati preko voćnog fila.
Glazura: čokoladu rastopite u slatkoj pavlaci,prohladite pa preliti preko fila. Kolač par sati ostavite da odstoji u frižideru pre služenja najbolje preko noći.