Za roštiljanje u prirodi za praznike dobro dođu pravi kulinarski saveti, posebno oko idealnog spoja začina i vrste mesa.
Svinjetina
Marinada za svinjske odreske ima najrazličitijih. Kada birate u čemu ćete marinirati svinjsko meso, fokusirajte se na arome koje volite inače pojedinačno. I onda napravite spoj od njih. Jedan primer za dobru kombinaciju je da pomešate, propržite i sameljete nekoliko vrsta paprike. Dodajte mrvice crvenog čilija, a stavite i ruzmarin, beli luk, kim, korijander i timijan. Pomešajte sa malo vina i luka. Takođe možete dodati i malo nezgnječenih začina direktno na roštilj – za bolji ukus.
Govedina
Za govedinu uvek dobro dođu samo biber i so. Ako želite bogatiji ukus, slobodno dodajte sušenu papriku, ali i malo ljute začinske paprike. Takođe, odličan začin za odreske može da bude i limunova korica ili zgnječeni sušeni paradajz, piše elenasunshinemagazine.
Možete i na pravite super mešavinu začina od korijandera i semena mirođije, kao i listove korijandera i peršuna, biber, čili papriku i malo šafrana. Možete dodati i listove celera i malo nane. Sve to sameljite i koristite kao začin ili za marinadu. Ne zaboravite da, ako ste koristili sveže listove, onda začin treba koristiti jednom, a ako je bilje osušeno, može se čuvati neko vreme.
Ćuretina i piletina
Začini za živinsko meso biraju se sa istom pažnjom. Da meso ne bi bilo suvo, kombinujte mleveni crni biber, peršun, crni luk, beli luk, muskatni oraščić i papriku. Muskatni oraščić će pritom omekšati meso, pa se može koristiti i za tvrđe živinsko meso, poput guske.
Najbolji začini za meso peradi su oni koji ne guše prirodan delikatan ukus i aromu ovog mesa. Probajte da svoj roštilj začinite i sa malo timijana, a pun pogodak će biti i ako za piletinu dodate malo đumbira u svoj miks začina.