Trend velikih zadnjica i bedara izaziva veliko nezadovoljstvo među ženama

Naučnici u Kanadi sproveli su istraživanje o uticaju javnih ličnosti na percepciju ženskog tela. Novo istraživanje sprovele su Sara Mekomb i Dženifer Mils sa univerziteta „York“ u Torontu.

One su ispitanicama pokazale fotografije žena različitih figura, a tela kakva imaju Kim Kardašijan, Kajli Džaner ili Bijonse, koja se popularno zovu oblik peščanog sata, uticalo je na žene da osećaju veće nezadovoljstvo sopstvenim izgledom i svojom težinom, piše „The Daily Mail“.

……

„Kulturni trendovi u zapadnim medijima podstiču zaobljeni tip tela. Njega karakteriše velika zadnjica i bedra, te mali struk i ravan stomak“, objašnjavaju u svom radu.

„Obliji modeli s velikom zadnjicom i bedrima ne nude zdraviji ili realističniji ideal tela od ideala nekadašnjeg, mršavijeg. Naprotiv, novi trend peščane figure može da bude najštetniji tip telesnog ideala na osnovu trenutnih podataka“.

……

Za ovo otkriće može postojati nekoliko razloga, navodi Mekomb. Jedan je da ideal oblijeg tela privlači veći broj žena iz različitih etničkih grupa.

„Trenutno istražujemo pitanje da li žene teže ovom idealu, jer smatraju da je lakši za postizanje nego onaj suprotni i zbog čega osete razočaranje ukoliko ga ne postignu“, rekla je ona.

Studija je objavljena u časopisu „Body Image“.

……

Foto: Instagram,
Autor: S. Ćulibrk