Kako je došao mesec decembar, hladno vreme, a i sneg, pravo je vreme da se posvetite kulinarstvu i pripremi pravih zimskih jela. A gde ćete bolje od mirisa toplih pogačica sa čvarcima.
Food blogerka Sandra Đuretić, poznatija kao Bakina vanglica, predstavlja vam odličan i lak recept za lisnate pogačice sa čvarcima.
Sastojci:
- oko 1kg brašna
- 1 suvi kvasac
- 500ml mlakog mleka
- 2 jaja
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 50ml ulja
- 300g čvaraka
- 1-2 kašike masti (ja sam koristila mast od mangulice)
Priprema
Od 500ml mleka odvojite 200ml i stavite u mleko kvasac, šećer i kašiku brašna i pustite da kvasac proradi. Smesu sipajte u vanglicu, dodajte jaja, so, ulje, promešajte, te postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga na toplom mestu da naraste.
U blender stavite mast i čvarke i sameljite dok ne dobijete gustu pastu.
Premesite testo, razvucite oklagijom kao kad bi pravili štrudlu, premažite pastom od čvaraka i preklopite na pola, pa još dva puta preklopite, kao kad pravite lisnato testo. Razvucite i vadiite modlom pogačic. Stavljajte u pleh sa pek papirom i pre pečenja ostavite pogačice da odstoje oko 15 minuta prekrivene krpom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni od 15 do 20 minuta. Gotove pogačice poprskajte vodom, prekrijte krpom i ostavite desetak minuta pre služenja, ako možete toliko da izdržite.
Za još recepata zapratite Bakinu vanglicu na Instagramu ili njenom Jutjub kanalu.